Nikt inny i nigdzie nie pozyskuje kompletnego zestawu wszystkich aminokwasów tworzących helisę kolagenową w drodze liofilizacji natywnego kolagenu izolowanego na poziomie molekularnym.
Warto również dodać, iż praktycznie wszystkie suplementy diety, jakie znajdziemy na aptecznych półkach pod nazwą: „kolagen” okazują się albo hydrolizatem rozdrobnionych włókien bydlęcych (a nawet wieprzowych) albo zwyczajną żelatyną, o wątpliwej aktywności biologicznej.
Dlaczego Kolagen jest tak ważny i co nam daje suplementacja?
Potrzeba suplementacji ustroju w kolagen wzrasta wraz z każdym mijającym rokiem w naszej metryce. Organizm ludzki zmniejsza produkcję kolagenu już od 26 roku życia. Narastające braki kolagenu w organizmie powodują liczne dolegliwości: włosy stają się łamliwe i matowe, skóra traci jędrność i elastyczność, odczuwamy bóle stawów i kręgosłupa. Możemy zapobiegać lub zmniejszać te nieprzyjemne przypadłości stosując dietę prokolagenową.
Bazowym składnikiem Colvity jest liofilizowany hydrat kolagenu pozyskiwany z ryb łososiowatych. W jednej kapsułce Colvity znajduje się relatywnie niewielka ilość (0,13 g) sproszkowanych białek, a wśród nich wszystkie budulcowe molekuły kolagenowej. Wszystkie – oznacza również dwa aminokwasy endogenne: hydroksylizynę i hydroksyprolinę, których nie mamy możliwości pozyskać z jakiegokolwiek pokarmu. Powstają one tylko w drodze kolagenogenezy i tylko w procesach metabolizmu kręgowców. Nie zawiera ich żaden z wytwarzanych współcześnie suplementów, oprócz Colvity.
Kolagen w Colvicie - czym się różni od innych?
Kolagen w Colvicie jest niemal w 100% anabolizujący, co oznacza, że nie zostaje spożytkowany np. w energię, ani też wydalony. Całkowicie służy budowie nowych komórek. Jego przyswajalność jest tak doskonała, że nie potrzebuje nawet enzymatycznych procesów trawiennych. Wchłania się także bezpośrednio z jelita.
Ryby mają tylko namiastkę układu odpornościowego, mimo to nigdy nie przenoszą chorób na człowieka. Kolagen w skórze rybiej, pozyskiwany na etapie molekularnym (helikalnym) jest identyczny, jak u wyżej rozwiniętych kręgowców i jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.
Pozostałe Składniki Aktywne.
Colvita zawiera także aktywną biologicznie witaminę E pod postacią D - alpha – tokoferolu z oleju wytwarzanego na zimno z niemodyfikowanych ziaren zbóż. Estry tokoferolu pozyskiwane tą metodą cechuje odporność na działanie tlenu, promieni UV i wielu innych czynników degradacyjnych oraz 100%-owa aktywność biologiczna. Witamina E była pierwszym specyfikiem, jakiemu w XX w. przydano określenie „eliksiru młodości”. Dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu, poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością. Jest w organizmie głównym strażnikiem antyoksydacyjnym błon komórkowych i krwinek czerwonych. Jedna molekuła witaminy E zabezpiecza przed wolnymi rodnikami ponad 200 nienasyconych molekuł kwasu tłuszczowego. Współdziała ściśle z witaminą C, karotenoidami, selenem, chromem i cynkiem.
Colvita zawiera również proszek pozyskany z mikronizacji konceptakli (lęgni i plemni) alg z gatunku Fucus vesiculosus. Te morszczyny są fenomenem natury – rodzajem pomostu pomiędzy biotopem a biocenozą. Posiadają niezwykłą zdolność gromadzenia wszystkich praktycznie mikroelementów i minerałów, jakie zawiera woda morska, a co najważniejsze – także najcenniejszych pierwiastków śladowych, w postaci zasymilowanej przez organizm roślinny, a zatem najpełniej przyswajalnej. Doskonałości odżywczej tych alg dowodzi fakt, że do produkcji ekskluzywnych suplementów z ich plech wykorzystuje się w s z y s t k i e składniki rośliny, usuwając jedynie chlorek sodu (sól). Fucus vesiculosus - szczególnie pochodzące z północnego Atlantyku, gdzie nie są poddane w procesie wegetacji ani temperaturom wysokim, ani też zbyt niskim - stanowią rzadko spotykany w przyrodzie skarbiec cennych składników odżywczych.
Metoda ich przetwarzania, nazwana „cell burst process”, zastępuje tradycyjne suszenie, pozwala zachować w stanie nienaruszonym większość czynnych substancji morszczynu i jego ogromny poziom energii biologicznej. Ma to miejsce we francuskich laboratoriach przestrzegających restrykcyjnego reżimu farmakologicznego.
Ekstrakt morszczynu pęcherzykowatego wybraliśmy do składu Colvity, gdyż w momencie komponowania tego suplementu, był to najlepszy znany twórcom jej receptury, całkowicie roślinny kompleks wszystkich mikro- i makroelementów oraz witamin - synergicznych m.in. dla stymulowania przez aminokwasy procesów syntezy kolagenu.
Proszek z tych alg to bomba suplementacyjna. Są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, selen, fosfor, chrom, cynk i jod zarówno organiczny (dijodotyrozyna) jak i nieorganiczny. Odnajdziemy tu witaminy z grupy A, B, C, E i K. Węglowodany, błonnik, polisacharydy i aminokwasy egzogenne. Polifenole, karoten oraz związki śluzowe: kwas alginowy, fukoidynę, laminarynę, mannitol, a także bioflawonoidy, z których najważniejszym jest flawon – 3 – d (OPC). Po usunięciu chlorku sodu sproszkowane i mikronizowane algi stanowią niemal idealnie zbilansowany kompleks witamin, makro i mikroelementów oraz innych cennych substancji. Są przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ponieważ ich skład mineralny przypomina nasze płyny ustrojowe.
Uwaga! Colvita zawiera niewielką tylko ilość witaminy C. Jest to porcja zbyt mała dla skutecznego warunkowania procesów kolagenogenezy w ustroju i zapotrzebowania na nią przez organizm.
Jedynym przeciwskazaniem dla spożywania Colvity może być silna nadczynność tarczycy ( przez obecność jodu w algach). Poza tym jest to suplement całkowicie bezpieczny o ogromnej popularności wśród konsumentów, którzy go stosują.